#metoo

TW: voldtægt og seksuelle overgreb

(read in English)

I forbindelse med den kæmpe succes som #metoo har fået, vil vi gerne sige, at det er fedt, at der kæmpes for at bryde tabuet omkring voldtægt og seksuelle overgreb. Vi ser det som en positiv ting, at folk føler sig trygge nok til at stå frem trods stigma. Til gengæld vil vi gerne understrege, at hashtagget har tendenser, som ikke er uden konsekvenser for visse ofre.

For det første er der mange #metoo-tilhængere, der opfordrer andre til at komme frem med deres historie eller gøre brug af hashtagget for omfangets skyld, for at vise hvor mange mennesker, der er påvirket af sexisme og voldtægtskultur og har oplevet seksuelle overgreb. Selvom dette selvfølgelig har en effekt, især på folk, som ikke før har overvejet voldtægtskulturens omfang, er der er en kæmpe gruppe af mennesker,som af forskellige årsager, vælger ikke at stå frem. Det er okay, for det er IKKE offerets ansvar. De skal ikke føle sig glemte, pressede, forpligtede eller mindre værd på grund af det. Det er deres sag og deres valg. Det er helt op til folk selv, hvordan de vælger at stå frem eller om de lader være.

For det andet er vigtigt, at vi ikke glemmer de mange personer, der før nu har stået frem og kæmpet for at bryde tabuet omkring voldtægt og seksuelle overgreb på trods af frygt for konsekvenser såsom vold, trusler, latterliggørelse og mistænkeliggørelse. De skal ikke usynliggøres!

For det tredje er det alt for almindeligt, at der lægges fokus på offeret i stedet for overgrebspersonen. Vi synes, det er helt vildt sejt, at folk vælger at stå frem med #metoo, men vi vil også gerne opfordre alle, der har begået, overværet eller joket om overgreb, til at stå frem med #ididit, for det er overgrebspersonernes ansvar. Alle kender folk, der har oplevet overgreb, men det er de færreste, der kender de folk, der har begået overgrebene. Fokusset skal rettes mod dem, der begår overgreb, og det er dem, der bør stå frem og tage ansvar, for det er aldrig offerets ansvar, uanset hvad vores omverden forsøger at bilde os ind.

Der er intet forkert i at stå frem – tværtimod – men det er vigtigt, at vi husker, hvordan vi formulerer os, positionerer os, og hvilke krav vi stiller til hinanden i en bevægelse som denne.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close